Menu weselne – mniej czy więcej?

Wybór menu weselnego nie należy do łatwych zadań. Każdy przecież chce jak najlepiej podjąć swoich gości, ale dobrze jest zachować też przy tym zdrowy rozsądek.

Zasada „zastaw się a postaw się” ciągle jeszcze obowiązuje w wielu kręgach i rodzinach. Wymóg, by menu weselne było bogate, stoły weselne uginały się pod ciężarem jedzenia, a goście jedli, jedli i tylko jedli. Lecz czy ta praktyka jest właściwa?menu weselne

Ile dań

Najważniejszą wskazówką, jaką powinniśmy kierować się wybierając menu weselne jest charakter przyjęcia i ilość zaproszonych gości. Czym innym jest bowiem skromne przyjęcie po ślubie, a czym innym całonocne wesele. Również ilość gości ma ogromne znaczenie, ponieważ przekłada się ona na długość trwania spożywania obiadu (a w efekcie na całe wesele). Przy dużej liczbie gości (powiedzmy powyżej 50 osób) należałby ograniczyć obiad do zestawu trzy lub czterodaniowego (przystawka, zupa, danie główne, deser). Przy małym przyjęciu (przyjmijmy, że dwudziestoosobowym) warto rozważyć opcję obiadu składającego się z wielu dań, np. siedmiodaniowego. Robi się tak m.in. po to, by zająć czas naszych szanownych gości. Mniejszej liczbie gości szybciej się serwuje, a i jakoś też tak szybciej jedzą 🙂 Nie obawiajcie się, że jest to obiad skład ający się np. z czterech głównych dań, po których nikt nie wstanie od stołu! Takie wielodaniowe obiady komponowane są na zasadzie „przekładania” między sobą raczej małych przekąsek – na przemian: zup, dań z ryb, dań z mięs.

dinner-1047931_640

Co po obiedzie

Pamiętajcie o tym, że oprócz obiadu zazwyczaj w menu weselnym proponowany jest zimny bufet, w którym znajdują się nie tylko ogóreczki i sałatki, ale także bardziej sycące przekąski, jak mięsa i sery. Zazwyczaj decydujecie się też podawać tort w trakcie przyjęcia zamiast w ramach deseru. Nie ma więc co przesadzać z ilością dodatkowych posiłków. Ta uzależniona powinna być raczej od godziny, o której zaczynacie obiad – niektórzy planują ślub w południe, przez co sam obiad i bufet na pewno nie wystarczy, inni pobierają się późnym popołudniem – tu zdecydowanie można rozważyć opcję jednego dodatkowego ciepłego dania w ciągu przyjęcia. Ważne, by było ciepłe i sycące, pozwoliło posilić organizm do dalszej konsumpcji alkoholu 🙂 Zdecydowanie jednak można pozostać przy dwóch dodatkowych daniach ciepłych i na pewno nikt głodny z wesela nie wyjdzie, a z drugiej strony nie zmarnujemy jedzenia. Wiele lokali pakuje następnego dnia resztki z przyjęcia, ale co z tego nadaje się do jedzenia przez kilka następnych dni?cuisine-831583_640

Co z wegetarianami

Zapewne wielu z Waszych gości ma różnego rodzaju alergie lub z założenia nie spożywa pewnego rodzaju produktów spożywczych, jak np. mięso. Warto zebrać takie informacje, bo dzisiaj już normą jest, że lokale przygotowują specjalne menu weselne dla wegetarian, wegan, bezglutenowców czy alergików. Gościom na pewno będzie bardzo miło, a Wy nie narazicie się na wstrząs anafilaktyczny na weselu. Dla większości restauracji przygotowanie kilku odmiennych dań na pewno nie sprawi problemu.brownie-548591_640

Osobną kwestią jest to w jaki sposób dobierać i komponować dania. Ale to już na wpis innym razem.

Dodaj komentarz